mandag 17. september 2012

Bursdagsfeiring og helgekos (og noen gode oppskrifter på kjøpet)

Ja, det er jo ikke mer enn 14 dager siden sist jeg oppdaterte, til meg å være er jo ikke det så verst! Tiden flyr som man sier, og plutselig har det blitt 16. september. En deilig dag må det sies å være med knallblå himmel, strålende sol og et knallrødt lønnetre utenfor vinduet. Det burde jeg tatt bilde av. Får begynne med litt oppsummering. Forrige helg feiret jeg bursdag med familien. Og når jeg feirer bursdag, så leiker vi ikke... Da er det mat og kaker og alt som hører med. Må bare innrømme at jeg nok ikke feirer bursdag så mye for min egen del, men fordi det er så koselig å samle folk og spise sammen. Bursdager er glimrende anledninger for å samle hele familien og gode venner!

Denne søndagen som var satt av til familien laget jeg pitabrød. Har aldri tenkt på at man kan lage det selv, men det kan man altså. Det var min gode venninne Wendy som først laget det når jeg var på besøk hos henne i vinter.

Kan bare si en ting. Jeg kommer aldri til å kjøpe pitabrød igjen, for det er traurige greier sammenlignet med hva man kan få til selv. Og vet dere hva, det er fryktelig enkelt. Til og med jeg fikk det til, og det til tross for at jeg har en egen evne (evt. motvilje) til å ikke følge/følge oppskrifter slik de er. MÅ bare ha min egen vri på ting. Håpløst. 


Se bare så flotte de ble. Er noe annet å fylle disse med godsaker enn de flate greiene man får kjøpt på butikken, hva?

Oppskriften er som følger:

2 dl lunkent vann
1/2 pakke gjær
en liten teskje salt
1 teskje sukker
2 ss olje (valgfri, men ikke babyolje da...)
1 dl sammalt mel
4,5-5 dl hvetemel

Bland ingrediensene sammen i rekkefølgen de står, og som alltid når det er snakk om gjærbakst er det en stor fordel å ha en samarbeidsvillig kjøkkenmaskin som gidder å elte for deg. Min sto for seg selv og eltet mens jeg gjorde noe annet gøy et kvarters tid. (Skal fortelle senere hva det var).

Når deigen er smidig og fin og ikke klissete, man skal visstnok kunne hilse på kongen etter endt elting, settes den til heving. Nå vites det ikke om kongen er spesielt opptatt av at deigene i kongeriket hans ikke er klissete eller om det er fordi han ikke liker å få mel på dressen sin, men det er jo et utgangspunkt for vurdering av deigen da, så får man tolke som man selv vil. 

Uansett, deigen skal heve, og den skal heve lenge. En hel time, og på et lunt sted. Når det er gjort deler du den i 6 omtrent like stor deler. Deretter finner du frem et rent og pent kjøkkenhåndkle, strør litt mel på det og kjevler til deigen oppå der til den er ca. 1/2 cm tykk og du har fått en rund og fin leiv.  Legg over på stekebrett med bakepapir. Så er det etterheving i tre kvarter. Ja, det tar litt tid dette her, men selve stekingen er veldig rask, 275 grader i 3-4 min, fantastisk! Jeg ble så fascinert over hvor raskt de vokste at jeg må rope på K. som dessverre ikke delte min entusiasme over hva som foregikk inni ovnen, men han synes brødene veldig gode.


De ble som man ser veldig luftige og fine, og kan fylles med hva som helst, fortrinnsvis noe man liker. Jeg hadde akkurat denne dagen kjøttdeig, salat, mais, paprika, vårløk og litt ymse + dressing. Kjøttdeigen stekte jeg av alle ting med kylling tandoori krydder og det ble bra det altså. 

Er det flere som har lagt merke til hvor mye veps det er for tiden? Det var det ihevrtfall på kjøkkenet mitt denne dagen.. Så jeg tenkte jeg skulle se om den kunne like litt kjøttdeig? Og jaggu, det gjorde den, trodde ikke veps var så glad i kylling tandoori-krydret kjøttdeig, men så feil kan man altså ta. Det var stor suksess og den holdt seg i ro i vinduskarmen i lange tider før den til slutt, brått og brutalt avsluttet livet sitt. Den kosa seg veldig først da.




På mandag ventet en ny arbeidsuke, og jeg var heeelt sikker på at jeg skulle på dagvakt, men det skulle jeg visst ikke. Så da måtte jeg reise hjem. Lene og jeg gikk en fin tur oppover elva, på steinene. Og vannet var overraskende deilig. Jeg, som ikke har bada i hele sommer hadde faktisk vært troende til å bade dersom jeg hadde hatt med meg håndkle. Av praktiske årsaker gikk vi nemlig uten sko oppover nevnte elv, så vi hadde over tid kjent at vannet ikke var så verst. Har bilder fra den turen også når jeg tenker meg om. Kommer senere. 

Fordi jeg plutselig skulle på seinvakt istedenfor skar det seg helt med opplegget mitt den dagen. Glemte jo faktisk helt bort at jeg skulle bake kake og ha med på jobb til tirsdag, i anledning bursdag, herregud! Flaks for meg, så har jeg verdens fineste og snilleste kjæreste. Jeg spurte pent om han kunne lage kake for meg, og jammen kunne han det, men hadde to krav: nøyaktig handleliste og nøyaktig oppskrift og fremgangsmåte. Også understreket han at det utelukkende var fordi jeg hadde bursdag at han gjorde dette. Og by popular request legger jeg nå ut oppskriften, for denne kaka ble svært godt mottatt på jobben!

Bunnen:

300 gram Digestive kjeks
150 g smør

Smelt smør, bland med finknust kjeks og trykk ut som bunn i en kakeform

Ostemasse/fyll:

1 pk fløte, stivpiskes
1 Tine naturell ost
1 Tine mandarin/ananas ost
1 Philadelphia naturell ost
1 pk sitrongelé, kokes med 2,5 dl vann og avkjøles før den blandes i resten
1 boks lettrømme
1 porsjon lemoncurd, oppskrift her 

Bland alt godt sammen (lemoncurden må også være avkjølt) og hell over bunnen. Sett til kjøling. Etter et par timer har det nok stivnet og da heller du over nok en pakke med sitrongelé kokt med 2,5 dl vann (og den skal selvsagt også være avkjølt før du gjør det).

Dessverre finnes det ingen bilder av denne kaka, men på lørdag, når det var jentefest hadde jeg laget en dobbel porsjon av fyllet som dessert, så dere kan få se bilde av den isteden. Det ble fryktelig mye dessert, men veeeldig godt da. Holder sikkert til dessert for 15-20 mennesker, bare så dere vet det! Tror jeg kommer til å bli lei den og kaste den før vi får spist den opp. 

Det går med en hel del eggeplommer til en så stor oppskrift, og eggehvitene fikk jeg ikke brukt til noe fornuftig, men tar gjerne imot tips. Er ikke glad i sånne pikekyss.


Og her er resultatet, og denne boller rommer MYE!





Det er skikkelig godt, men du orker ikke mer enn en porsjon! ;)

Lørdagen ble bra den, litt slapp på søndag. Heldigvis har jeg en hund som om mulig er enda tregere enn meg selv om morgenen. Særlig når far i huset er borte og hun får ligge i senga med mor, da er det ikke noe vits i å forhaste seg med å stå opp!



Det hadde forsåvidt ikke jeg heller, men jeg var å henta denne lille frøkna her to timer etter jeg sto opp, og da bare velta hun seg rundt på ryggen og kunne nok ligget der enda lenger! :)

1 kommentar:

  1. Kjære Camilla,

    Jeg jobber for nettstedet Alleoppskrifter.no der brukerne kan søke gjennom titusener av oppskrifter fra norske mat nettsteder og mat blogger.

    Jeg la merke til at du har et stort antall smakfulle oppskrifter i bloggen din og jeg vil gjerne foreslå deg til å ta en titt på vår Matbloggtoppen her: http://www.alleoppskrifter.no/matbloggtoppen

    Hvis du ønsker å legge til din mat-blogg til listen og få resept indeksert på Alleoppskrifter.no, er alt du trenger å gjøre å følge instruksjonene her: http://www.alleoppskrifter.no/ga-med-i-matbloggtoppen

    Vårt konsept er allerede live i de andre Skandinaviske landene, samt i Sør- og Sentral-Europa, og vi leverer tusenvis av besøkende til mat bloggerne daglig. Noen av de beste mat bloggerne får 10.000 + besøkende fra oss på en ukentlig basis.

    Forhåpentligvis vil din egen mat blogg også være opp i toppen!


    Varme hilsen,
    Christina
    http://www.alleoppskrifter.no/

    SvarSlett

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...