mandag 27. mai 2013

Verdens enkleste brød! Godt er det også.

Det enkle er ofte det beste sies det og det gjelder også dette brødet. Skal ikke skryte på meg at det er det beste, men det er veldig godt. Det har sprø skorpe i flere dager dersom oppbevart i kun håndkle, og likevel er det saftig inni. Vil du ha oppskriften? Værsågod:

600 gram hvetemel
250 g speltmel
7 dl vann
1 ts tørrgjær
2 ts salt

Denne deigen kan du bare røre sammen med sleiv om du vil. Det aller enkleste er selvsagt å bruke Kenwood, eller annen egnet kjøkkenmaskin. Trenger kanskje å la maskinen gå i 20 sekunder.

Bland alt sammen. Det blir en løs deig. La den stå på benken og heve 12-24 timer, men ihvertfall 12. Ha plast over og la bollen stå lunt. 

Hell deigen ut av bollen og ned på en melet benk. Jeg brukte sammalt rug, men du kan bruke hva som helst.


Med denne konsistensen er deigen selvsagt litt klissete, men overraskende lite klebrig. Ta mel på hendene og brett deigen inn 3-4 ganger og form den sånn passelig til et brød. 

Sett Romertopf/annen leirgryte/annen egnet gryte med lokk inn i kald ovn. Sett temperaturen til 240 grader med Romertopf inni. Husk på at sistnevnte blir fryktelig varm når du skal ta den ut igjen. La deigen ligge på benken og hvile mens ovnen blir varm. 


Legg deigen i Romertopfen og sett på lokket. Romertopf er bare så bra til brødbaking. Stek i 30 minutter med lokk. Ta av lokket, husk at det er fryktelig varmt. Stek 15 min til. 


Her er før steking, på neste bilder etter steking. 



Veldig fint brød, og veldig godt. La det ligge i håndkle, så holder det sprøtt utenpå, og likvel saftig inni. 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...